
Zabıtalar belediyelere bağlı olarak görev yapmaktadırlar. Bulundukları bölgenin kamu düzeninin sağlanması ve halkın korunmasıyla görevlendirilmiş memurlardır. Jandarma ve polisten farklı olarak silah taşımamaktadırlar.
Her ne kadar ismi ve çalışma sistemi değişmiş olsa da zabıtalık mesleğinin tarihi yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. 2005 yılında düzenlenmiş olan 5393 sayılı Belediye Kanunu ile zabıtalık sistemsel olarak günümüzdeki son şeklini almış bulunmaktadır.

ZABITA NE İŞ YAPAR?
Zabıtalar iki farklı sistemle çalışmaktadır. Bir bölümü olduğu yerden sabit görev yaparken diğer bölüm ise sahada denetleme yapmaktadır. Genel olarak görevleri ise şunlardır:
Gıda üretimi yapan firmaların denetimini yapmak.
İş yerlerine ruhsat kontrolü yapıp ruhsatsız çalışanlara gerekli işlemleri başlatmak.
Pazar yerlerini gezerek denetleme yapmak.
Halk sağlığını korumak.
İzinsiz satış yapan kişileri tespit edip gerekli işlemleri yapmak.
İzinsiz ilan veya afiş asanları tespit edip gerekli işlemleri uygulamak.
ZABITA NASIL OLUNUR?
Zabıtalar belediye veya devlet kadrosunda görev alabilmektedirler. Devlet kadrosunda yer alabilmek için KPSS ile atanma şartı bulunmaktadır. Belediyeler için ise işçi kadrosundan girerek görev yapılabilmektedir. Zabıta olabilmek için gerekli birtakım şartlar bulunmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
Hüküm giymemiş olmak.
Sicilinde yüz kızartıcı bir suç olmaması.
En az lise mezunu olmak.
Erkeklerde 175 santimetre, kadınlarda ise 165 santimetre boy sınırının altında kalmamış olmak.
Zabıtalığa aday olmak için istenen belgeler;
Nüfus cüzdanı ve onaylı vesikalık fotoğraf
Askerlik durum belgesi
Diploma
Adli sicil kaydı
ZABITA MAAŞLARI NE KADAR?
Zabıtalık mesleği kendi içerisinde ayrılmış rütbeler bulundurmaktadır. Memurlar göreve ilk olarak zabıtalıkla başlamaktadır. Fakat istenen bazı şartlar yerine getirildiği takdirde bu meslekte zabıta memuru, amiri, daire başkanı, komiseri, müdürü ve şube müdürü olarak da görev alınabilmektedir. Zabıtalar bu rütbelere yükselmek için bazı sınavlara tabi tutulmaktadır. Yani başarılı olunduğu takdirde yükselme olanağı olan bir meslektir. Maaşlar da bu rütbelere göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Zabıta maaşı en düşük 5.510 TL en yüksek 9.000 TL olarak değişmektedir.
Bir yanıt bırakın