Tesisatçı Maaşları

Tesisat kelime anlamı itibariyle “döşeme, monte etme” anlamına gelmektedir. Kelime anlamından da anlaşılacağı üzere bir çok alanda tesisat işlerine rastlamak mümkündür. Buna bağlı olarak tesisatçı maaşları da değişiklik göstermektedir. Bizde bu yazımızda tesisatçı maaşları hakkında bilgiler topladık.

Yapmış olduğumuz araştırma neticesinde tesisatçı maaşları; Sıhhi tesisatçı maaşları (su tesisatçısı maaşları), doğalgaz tesisatçısı maaşları ve elektrik tesisatçı maaşları ya da elektrik ustası ne kadar maaş alır? Şeklinde incelemek gerekmektedir. Ancak tesisatçı maaşları hakkında detaylı olarak bilgiler vermeden öne tesisatçı nasıl olunur? sorusuna kısa da olsa cevap vermek gerekmektedir.

TESİSATÇI MAAŞLARI

Tesisatçı Nasıl Olunur?

Diğer tesisatçılık mesleklerinde olduğu gibi tesisatçı nasıl olunur? sorusu; su tesisatçıları, doğalgaz tesisatçıları ve elektrik tesisatçıları konusunda genel olarak benzerlik göstermektedir. Tesisatçı olabilmek için öncelikle bu alanda faaliyet gösteren ir işletmede çalışmak gerekmektedir. Alanında faaliyet gösteren işletmede çalışıldığı sırada il ve ilçe merkezlerinde bulunan çıraklık eğitim merkezine başvuru yapmak gerekmektedir. Görüldüğü üzere tesisatçı olabilmek için öncelikle çıraklık eğitiminden başlamak gerekmektedir Her iş kolu için farklılık gösteren sürelerde eğitimler tamamlandıktan sonra kalfa olmaya hak kazanılmış sayılmaktadır. Bunun akabinde gerekli eğitimlerden sonra ustalık belgeli almak mümkündür. Kalfalık belgesine sahip veya ustalık belgesine sahip tesisatçı maaşları da değişiklik göstermektedir.

Su Tesisatçısı Maaşları

Tesisatçı maaşları denildiğinde genellikle ilk olarak akıllara su tesisatçısı maaşları gelmektedir. İşyerinde, evlerde veya okullarda her zaman su tesisatında arızalar meydana gelmesi mümkündür. Bu durumlarda su tesisatçıları imdadımıza yetişmektedir. Genel olarak özel sektör kapsamında olan su tesisatçısı maaşları konusunda genel geçerli bir bilgi vermek oldukça zordur. Tesisatçı maaşları anlamında; su tesisatçısı maaşları genellikle çıraklık eğitiminde şekillenmektedir. Çırak maaşları daha çok eğitim kapsamında olduğundan oldukça düşüktür. Su tesisatçısı kalfa maaşları ise genellikle asgari ücret düzeyinde veya 7.000.00 TL’ye kadar ulaşabilmektedir. Ancak su tesisatçısı maaşları konusunda en fazla miktar su tesisat ustası maaşlarıdır. Bu bilgiler doğrultusunda su tesisat ustası maaşlarının ortalama 9.000.00 TL olduğunu söylemek mümkündür.

Doğalgaz Tesisatçısı Maaşları

Tesisatçı maaşları konusunda bir başka araştırma konusu ise doğalgaz tesisatçısı maaşlarıdır. Diğer tesisatçı mesleklerinde olduğu gibi doğalgaz tesisatçılığı da belli bir süre de tecrübe ve uzmanlık isteyen meslek koludur. Bu durumun doğalgaz tesisatçısı maaşlarına yansıtıldığını söylemek mümkündür. Doğalgaz tesisatçısı olabilmek için belirli bir süre kurs görmek gerekmektedir. Doğalgaz tesisatçılığı da diğer tesisat konusundaki mesleklerde olduğu gibi dikkat ve özen gerektiren bir meslektir. Bu nedenle doğalgaz tesisatı konusunda yeteri kadar bilgi sahibi olunmaması istenmeyen sonuçlarla karşılaşmamıza neden olabilmektedir. Doğalgaz tesisatının ilk kurulmasından ya da mevcut tesisatın yenilenmesi veya onarılmasına kadar bir çok alanda doğalgaz tesisatçıları görev almaktadır. Buna bağlı olarak tüm tesisatçı maaşları karşısında doğalgaz tesisatçısı maaşları da değişiklik göstermektedir.

Elektrik Tesisatçısı Maaşları

Elektrik tesisatçılığı da sık aranan tesisatçı maaşları arasında yer almaktadır. Bu nedenle elektrik tesisatçısı maaşları; elektrik ustası maaşları veya elektrik teknisyeni maaşları oldukça merak edilmektedir. Diğer tesisatçı maaşlarında da belirttiğimiz gibi; Tesisat işleri dikkat, özen ve bilgi ile birlikte tecrübe gerektiren işlerdir. Özellikle elektrik tesisatı işlerinde bilgi sahibi olunmadan işe kalkışmak dönüşü olmayan sonuçların doğmasına neden olabilmektedir. Diğer tesisatçı maaşlarında olduğu gibi elektrik tesisatçısı maaşları da tecrübe durumuna göre değişmektedir. Genellikle elektrikçi kalfası maaşları, elektrik teknisyeni maaşları veya elektrik ustası maaşları çalışanın konumuna göre değişiklik göstermektedir. Ancak ortalama bir elektrik tesisatçısı maaşının 7.000.00 TL olduğunu söylemek mümkündür.

Elektrikçi Kalfası Maaşları

Elektrikçi kalfası; Elektrik ustası olma adına atılmış en önemli adımdır. Elektrik ustası unvanı alınmadan önce uzun bir süre elektrikçi kalfası olarak çalışılmaktadır. Bu nedenle elektrik kalfası maaşları bir çok kişi tarafından merak edilmektedir. Yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde elektrikçi kalfası maaşları 8.000.00 TL ile 10.000.00 TL arasında değişmektedir.

Elektrik Teknisyeni Maaşları

Daha çok akademik bir eğitim almış olarak mesleğe devam eden kişiler elektrik teknisyeni olarak bilinmektedir. Bir çok özel sektör alanında olabileceği gibi; Kamu kurumlarında da elektrik teknisyeni çalışmaktadır. Bu bilgiler ışığında elektrik teknisyeni maaşları da çeşitlilik göstermektedir. Ancak ortalama bir elektrik teknisyeni maaşı belirtmek gerekirse; 900.00 TL civarında maaş aldıkları bilinmektedir.

ELEKTRİK USTASI MAAŞLARI

Elektrik tesisatçı maaşları anlamında en çok araştırma konusu olan durum; elektrik ustası maaşlarıdır. İsminden de anlaşılacağı üzere herhangi bir meslek kolunda usta unvanı alabilmek için uzun yıllar bu meslekte çalışmak gerekmektedir. Ayrıca bu konuda tecrübe sahibi olmak önemli bir yere sahiptir. Buna bağlı olarak elektrik ustası maaşları da değişmektedir. Ortalama bir elektrik ustası maaşının 10.000.00 TL olduğu bilinmektedir.

TESİSATÇI MAAŞLARI

Yukarıda da belirtildiği gibi tesisatçı maaşları faaliyet gösterilen alana göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca tesisatçı maaşlarına etki eden en önemli unsur faaliyet gösterilen şehirdir ve kişinin statüsüne (usta – kalfa – çıkarak) tesisatçı maaşlarına oldukça etki etmektedir. Bu bilgiler ışığında ortalama tesisatçı maaşının 8.000.00 TL olduğunu söylemek mümkündür.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*