
Spiker maaşları daha çok kariyer hayatına habercilik, radyo – televizyon ya da medya sektöründe devam etmek isteyen kişilerin merak ettiği bir konudur. Gelişen teknolojinin paralelinde görsel veya sesli olarak yayın yapan kuruluşlar oldukça artmıştır. Sektördeki bu artış dolayısıyla spiker ihtiyacı da her geçen gün artmaktadır. Bugün izlediğimiz televizyon veya sosyal medya kanallarında; haber, yarışma veya söyleşi programlarında her zaman ekranlarda spikerleri görmekteyiz. Gün içinde bir çok kez spikerlik mesleğini icra edenleri görmemiz bu mesleğe olan ilgiyi arttırmakla beraber; spiker maaşları da araştırma konusu olmaktadır. Ayrıca yazımızda spiker maaşları ile beraber, spikerlik meslek kolu ile ilgili gerekli bilgileri vereceğiz.

Spikerler Ne İş Yapar
Spiker ne iş yapar sorusuna tek kalemde cevap vermek mümkün değildir. Çünkü; yayın öncesi ve sonrası bir çoğumuzun bilmediği farklı görevleri de var. Spikerler ne yapar sorunun cevabını listelemek gerekirse;
- Sunulacak programda kullanılması muhtemel malzemeleri hazırlamak.
- Yayın konusunda bilgi toplamak.
- Yayında kullanılacak mikrofon veya kulaklıkları test etmek.
- Yayın yönetmeninin direktiflerine uymak.
Görüldüğü gibi spikerlerin yayın sırasında olduğu gibi yayın öncesi ve sonrası da çeşitli görevleri vardır.
Spiker Nasıl Olunur
Spiker nasıl olunur sorusunun cevabı daha çok bu konuda eğitim almaktan geçmektedir. Günümüzde bir çok yüksek öğrenim alanında eğitim veren üniversitelerde; Radyo televizyon, sinema televizyon, medya ve iletişim alanlarında bölümleri bulunmaktadır. Spikerlik mesleği icra edilmesi için bu bölümlerden mezun olma şartı bulunmamaktadır. Ancak kariyer hayatında ve spiker maaşları konusunda önemli bir yere sahiptir. Spiker olmak isteyen kişilerin öncelikle kullanmış oldukları dilin kurallarını iyi derecede bilerek uygulamaları gerekmektedir. Ayrıca uluslararası boyutta yayın yapan kuruluşlarda zaman zaman yabancı dil şartı da bulunabilmektedir.
Spiker Maaşları
Yukarıda belirtildiği üzere spikerler, görsel veya sesli yayın yapan bir çok kuruluşta görev almaktadırlar. Bu nedenle spiker maaşları farklılık göstermektedir. Görev alanlarına göre spiker maaşlarını belirtmek gerekirse;
- Haber Spikerleri Maaşları; Günün birçok zamanında haber spikerlerini ekranlarda görmemiz mümkündür. Dolayısıyla haber spikerleri maaşları diğer spikerlere göre daha fazla olduğu söylenebilir. Günümüzde yerel televizyon kanallarında haber spikerliği yapan kişilerin ortalama olarak 8.000 TL maaş aldıkları bilinmektedir. Ancak ulusal ve uluslar arası kanallarda haber spikerleri maaşı 25.000 TL ile 150.000 TL arasında değişmektedir.
- Radyo Spikerleri Maaşları; Diğer spiker maaşlarına nazaran daha az miktarlarda olabilmektedir. Sesli olarak görevlerini icra eden radyo spikerleri ortalama olarak ülkemizde 8.000 TL ile 15.000 TL arasında bir maaş aldıkları bilinmektedirler.
- Spor Spikerleri Maaşları; Genellikle canlı olarak yayınlanmakta olan maçlarda görev almaktadırlar. Spor spikerleri; spikerlik konusunda eğitimli olduklarının yanında ayrıca futbol maçlarına yönelik de gerekli bilgiye sahip olmaları gerekmektedir. Ülkemizde belirli spor kanallarda yayınlanan spor spiker maaşları yaklaşık olarak 20.000 TL civarında olduğu bilinmektedir.
Bir yanıt bırakın