
Konsolos maaşları konsolosların yabancı ülkelerle olan ilişkilerimizde birinci derecede önemarz etmesinden dolayı sıklıkla merak edilmektedir. Konsoloslar üstlenmiş olduğu görevleri bakımından oldukça stresli ve yoğun bir iş temposu içerisindedirler. Bu durumlar da göz önüne alınarak konsolos maaşları belirlenmektedir. Ayrıca konsolos maaşları ile birlikte; konsolos ne iş yapar, konsolos nasıl olunur ve fahri konsolosluk nedir soruları; konsolosluk mesleğine ilgi duyan kişilerin merak ettiği başka konulardır.

Konsolos Ne İş Yapar
Konsolosların başlıca temel görevi; görev yapmış oldukları ülkelerde kendi ülkesini temsil etmektir. Ayrıca ülkesinin dış ilişkilerinde yetkili kimsilerdir. Türkiye Cumhuriyeti ile görev yapmış oldukları ülke arasında siyasi ve diplomatik ilişkiler başta olmak üzere; her iki ülke arasında ticaretin düzenlenmesinde de önemli bir role sahiptirler. Konsolos ne iş yapar sorusuna ayrıca; yabancı ülkelerde yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişilerin güvenlikleri başta olmak üzere tüm haklarını korumakla görevlidirler şeklinde cevap vermek mümkündür.
Konsolos Nasıl Olunur
Konsolosun görevleri ve konsolos maaşları ile birlikte konsolos nasıl olunur sorusu merak edilen başkaca konudur. Konsolos nasıl olunur sorusuna genel geçerli bir cevap vermek mümkün değildir. Ancak öncelikle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen özel şartları sağlamak gerekmektedir. Konsoloslar bu şartları genellikle Dış İşleri Bakanlığında farklı konumlarda çalıştıktan sonra başka ülkelere atamaları yapılmaktadır. Konsolos olabilmek için yine; Kamu Yönetimi, Halkla İlişkiler, Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler, Hukuk Fakültesi gibi bölümlerde mezun olmak gerekmektedir. Konsoloslar genellikle yurt dışında görev yapmış olmaları nedeniyle iyi derecede yabancı dil bilmek gerekmektedir.
Fahri Konsolosluk nedir
Fahri konsolosluk konsoloslar ile aynı görevleri üstlenmiş olmalarına karşın hukuki anlamda statüleri farklıdır. Şöyle ki görev yaptıkları ülkelerde fahri konsolosluk yaptıkları ülkenin vatandaşları olmayabilmektedirler. Ancak ülkemiz yasalarında geçerli olmak üzere başka bir ülkede fahri konsolos olarak görev yapmak yine Cumhurbaşkanının onayına tabidir. Fahri konsolosluk görevini üstlenenler; konsoloslara tanınan diğer diplomatik haklara sahip olmaktadırlar. Ancak genellikle konsolos maaşı almadıkları bilinmektedir. Bu nedenle Fahri Konsolos maaşı uygulaması ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilmektedir.
Konsolos Maaşları
Konsolos maaşları görev yaptıkları ülkenin yaşam koşullarına göre değişiklik göstermektedir. Ülkemiz para birimi üzerinden değerlendirildiğinde; Konsolos maaşı en az 30.000TL ile 50.000TL arasında değişiklik göstermektedir. Konsolos maaşları genellikle görev yapılan ülkenin para birimi veya sıklıkla kullanılan para birimi göz önüne alınarak belirlenmektedir. Başta yaşadıkları ülke para birimi olmak üzere USD veya Dolar bazında maaş aldıkları bilinmektedir. Görev yapılan ülkenin şartlarına göre konsolosların maaşları 15.000 USDveya 10.000 Dolara kadar çıktığı bilinmektedir. Konsoloslar kadroları itibariyle “diplomat” olarak da anılmaktadırlar.
Konsoloslar görev alanları bakımından diplomat olmalarından dolayı sitemizde mevcut diplomat maaşlarını inceleyebilirsiniz
Bir yanıt bırakın