İŞSİZLİK MAAŞI

işsizlik-maaşı
İşsizlik Maaşları

İşsizlik maaşı aktif olarak SGK’ya tabi olarak çalışmakta iken, herhangi bir kasıt veya kusuru olmadığı halde işsiz kalan kişilere ileride detaylandırılacak olan işsizlik maaşı şartları gerçekleşmesi üzerine belirli bir süre ödenen maaş, işizlik maaşları olarak adlandırılır. Uygulamad işsizlik maaşları genellikle iş kaybı tazminatı olarak da bilinmektedir. Bu yazımızda sizler için işsizlik maaş hesaplama, işsizlik maaşı kaç ay alınıyor konularında bilgiler vereceğiz. Ayrıca kendi isteği ile işten ayrılan işsizlik maaşı alabilir mi sorularına yanıt bulabilmeniz mümkündür. İşsizlik maaşına ne zaman başvurulur ve istifa eden işçi işsizlik maaşı alabilir mi? sorularının da cevaplarını sizler için araştırdık.

Çalışma hayatında işsiz kalmak şüphesiz ki alışılması oldukça zor durumlardandır. Kamu idaresi bu nedenle kişinin belirli bir süre en azından temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için işsiz kalanlar için kısmi de olsa belirli bir süre maaş ödemesi yapmaktadır.

İşsizlik Maaşı Şartları

  • Çalışanın kendi isteği ile işten ayrılmaması gerekmektedir. Ayrıca işten çıkarılmasında çalışanın herhangi bir kusur ya da ihmalinin bulunmaması gerekmektedir.
  • Çalışanın en az 600 günlük prim ödemesi yapmış olması gereklidir.
  • İşsizlik maaşını için çalışanın gerekli süreler içerisinde işkur’a bizzat başvurması gerekmektedir. Ayrıca başvurular www.iskur.gov.tr adresinden online olarak da yapılmaktadır.

İşsizlik Maaşı Hesaplama

Uygulamada İşsizlik maaşının hesaplama işlemi bir takım veriler kullanılarak yapılmaktadır. Bu veriler kullanılarak yapılan hesaplamalar ile iş kaybı tazminatı 2.300.00TL ile 4.500.00TL arasında değişiklik göstermektedir. Son dört aylık kazanlarının günlük kazanca çevrilmesi sonrasında bu miktarın %40’ı işsizlik maaş miktarı olarak kişiye ödenmektedir. Ancak unutmamak gerekir ki bu maaş brüt asgari ücret tutarının %80’inden fazla olamayacaktır. Örnek olarak açıklamak gerekirse 2022 yılı itibariyle asgari ücret brüt tutarı yaklaşık 6.471.00 TL’dir. Bu durumda; 6.470.00 TL’nin %80’i yaklaşık olarak 5.175.00 TL’dir. Çalışanın aylık kazanca ne kadar fazla olsa dahi iş kaybı tazminatı belirtilen bu tutarı geçmesi mümkün değildir. Görüldüğü gibi iş kaybı tazminatına etki eden en önemli unsur kişinin çalışmakta iken almış olduğu maaş miktarıdır.

İşsizlik Maaşı Kaç Ay Alınıyor

İşsizlik maaşı kaç ay alınıyor? Sorusunun cevabı da bir çok kişi tarafından merak edilen bir başka konudur. Ancak bu sorunun her kişi için genel geçerli bir cevabı yoktur. İş kaybı tazminatı genel olarak kişinin prim gün sayısına göre belirlenmektedir. Örneğin işsiz kalınan gün itibariyle. 600 günlük prim ödemesi olan bir kişi 6 ay süreyle iş kaybı tazminatı almaktadır. 900 gün prim ödemesine sahip bir kişi ise 8 ay iş kaybı tazminatı almaktadır. Son olarak 1080 gün prim ödemesi yapılan bir kişi ise 10 ay süre ile iş kaybı tazminatı almaya kazanmıştır.

Kendi İsteği İle İşten Ayrılan İşsizlik Maaşı Alabilir Mi?

Yukarıda işsizlik maaşının şartlarında da belirttiğimiz gibi iş kaybı tazminatı alabilmek için çalışanın kendi iradesi dışında işten çıkarılması gerekmektedir. Ayrıca işten çıkarılmasında herhangi bir kusur ve ihmalinin bulunmaması bir başka koşuldur.

İşsizlik Maaşına Ne Zaman Başvurulur?

İşsizlik maaşı kaç ay alınıyor? Sorusuna verdiğimiz cevaptan da anlaşılacağı üzere prim gün sayısına göre iş kaybı tazminatı belirlenmektedir. İşten çıkarılan kişinin herhangi bir hak kaybına uğramaması için işten çıkarılmasını izleyen. 30 günlük süre içerisinde işkur’a bizzat başvuru yapması veya www.iskur.gov.tr adresinden online olarak başvuru yapması gerekmektedir. Örneğin 1080 ve daha fazla prim ödemesi bulunan kişi 8 ay iş kaybı tazminatı almaktadır. 8 ay gün olarak yaklaşık 240 gün yapmaktadır. İş kaybı tazminatı için öngörülen 30 günlük sürenin 10 gün geçirilerek. 40 gün sonra başvuru yapılması halinde kişi 230 gün iş kaybı tazminatı alabilmektedir.

İstifa Eden İşçi İşsizlik Maaşı Alabilir Mi?

Kendi isteği ile işten ayrılan kişinin işsizlik maaşını alamadığı gibi. İstifa eden işçinin de işsizlik maaşıda alması kural olarak mümkün değildir.

İşsizlik Maaşı Hangi Durumlarda Alınır?

İşsizlik maaşı şartlarında da detaylı olarak belirttiğimiz üzere. Diğer bir ifade ile iş kaybı tazminatı olarak nitelendirilen işsizlik maaşının şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir. Uygulamada sıklıkla karşılaşılan iş kaybı tazminatı red edilmesi sebebi olarak. Kişinin kedi isteği ile işten ayrılmış olması durumlarıdır.. Bu durumlarda iş kaybı tazminatı alınması mümkün değildir.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR ?

2024 Yılı asgari ücret miktarı üzerinden işsizlik maaş hesaplaması yapmak gerekirse. 17.002 TL olan asgari ücret için günlük kazanç 17.002TL / 30 = 566TL ’dir. Aylık kazancın günlük kazanca dönüştürülmesi ile elde edilen rakamın %40’ı işsizlik maaş miktarı olarak belirlenmektedir. Örneğin 566 TL’nin %40’ı yaklaşık değeri ile iş kaybı tazminatı asgari ücretli çalışanlar için yaklaşık 2.300.00 TL civarındadır. Ancak unutmamak gerekir ki işsizlik maaşının ödeme süresi yukarıda detayları anlatıldığı üzere prim gün sayısına göre değişmektedir. Bu nedenle işsiz kalan her bir kişi toplam almış olduğu işsizlik maaşları değişiklik göstermektedir.

2024 İşsizlik Maaş Ne Kadar?

2024 yılında diğer çalışanlarla ile birlikte asgari ücrete yapılan zamlar sonrası 2024 işsizlik maaşı ne kadar sorusu da akıllara gelmektedir. İşsizlik maaşları asgari ücrete endeksli olması nedeniyle 2024 yılında da işsizlik maaşına büyük ölçüde zam yapılmıştır. Yapmış olduğumuz araştırma neticesinde 2024 işsizlik maaşı en düşük 7 bin 940,33 , en yüksek işsizlik maaşı 15 bin 880,66 TL oldu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*