
Adalet hizmetlerinin yürütülmesinde birinci derecede önemli olduğunu söyleyebileceğimiz hakim savcı maaşları kariyer hayatına hukuk ile devam etmek isteyen bir çok kişinin merak etmiş olduğu bir konudur. Hakim maaşı veya savcı maaşı kıdem ve dereceye göre değişiklik gösterse de genel olarak aynı miktarda maaş aldıkları bilinmektedir. Stajyer savcı maaşı, hakim savcı maaşları, idari hakim maaşı olarak detaylı bilgi vermeden önce hakim savcı nasıl olunur sorusuna yanıt aramak yerinde olacaktır.

Hakim Savcı Nasıl Olunur
Kariyer hayatına hakim savcı olarak devam etmek isteyen kişilerin hakim savcı maaşı kadar hakim savcı nasıl olunur? Sorusuna yanıt aradıkları bilinmektedir. Hakim savcı olabilmek için öncelikle hukuk fakültelerinden mezun olmak gerekmektedir. Ayrıca hakim savcı olabilmek için genel kültür ve hukuki bilgilerin ölçüldüğü Adli Yargı hakim savcı sınavına girmek gerekmektedir. Adli Yargı hakim savcı sınavından en az 70 ve üzeri puan alınması bir başka şarttır. Yapılan sınavda yeterli puan alan kişiler ülkemizin acı gerçeği mülakat aşamasına tabi tutulmaktadır. Mülakatlar da yeterli görülmesi halinde hakim savcı adayı olarak mesleğe ilk adım atılmış olmaktadır. Adliyelerin çeşitli birimlerinde iki yıllık zorunlu stajdan sonra asli olarak hakim savcı olarak atanmaları yapılmaktadır.
Hakim Maaşları
Yukarıda da belirtildiği gibi hakim maaşı yada savcı maaşı konusunda bir ayrım yapılmamaktadır. Bu nedenle genellikle hakim savcı maaşları olarak tabir edilmektedir. Hakim savcı maaşı büyük ölçüde kıdem yılına göre belirlenmektedir. Bu nedenle henüz göreve başlamış bir hakim maaşları 12.000.00 TL iken 1. Dereceye kadar yükselen hakim maaşları 20.000.00 TL’yi bulmaktadır.
Savcı Maaşı
Savcı maaşı da hakim maaşlarına benzer şekilde kıdem ve derece yılına göre tespit edilmektedir. Daha önce de belirtildiği üzere hakim savcı maaşları konusunda statü farkı bulunmamaktadır. Bu nedenle yeni göreve başlayan savcı maaşları 12.000.00 TL civarındadır. Bu tutar kıdem ve dereceye göre değişmekte olup 20.000.00 TL’ye kadar yükselebilmektedir.
Stajyer Savcı Maaşı
Hakim savcı maaşı ya da savcı maaşı kadar bu konuda henüz asli görevine başlamamış olan. Stajyer savcı maaşı da araştırma konusu olabilmektedir. Asli görevine atanmamış henüz belirli adliyelerde 2 yıllık staj eğitimine tamamlamakta olan hakim savcı maaşı yaklaşık 9.000.00 TL civarındadır.
İdari Hakim Maaşı
İdari Hakim adli yargı hakimliğinden daha farklı bir statüdedir. Adli yargı hakim savcı maaşı ile idari hakim maaşı kısmen de olsa farklılık gösterebilmektedir. Bu anlamda idari hakim maaşları 12.000.00 TL ile 19.000.00 TL arasında değişmektedir. İdari hakim maaşları arasındaki miktar yönünden meydana gelen fark yukarıda belirtilen kıdem ve derece yılı ile ilgidir.
Başsavcı Maaşları
Başsavcılar genellikle meslekte tecrübe ve kıdem yılına göre tespit edilmektedir. Cumhuriyet Savcısı ile Başsavcı arasındaki maaş farkı genellikle meslekteki derecesine göre sınıflandırılmaktadır. Bu nedenle Örneğin; 2. Derecedeki bir başsavcı 14.000.00 TL maaş alabilmekte iken Başsavcı statüsünde bulunmayan bir Cumhuriyet Savcısı Başsavcıdan daha yüksek miktarda maaş alabilmesi mümkündür. Bu nedenle hakim savcı maaşı veya başsavcı maaşı arasında da herhangi bir ayrım bulunmamaktadır.
HAKİM SAVCI MAAŞLARI
Yukarıda belirtmiş olduğumuz hakim savcı maaşları, savcı maaşları, hakim maaşı, başsavcı maaşı, idari hakim maaşları, ya da stajyer savcı maaşları web sitemizin yapmış olduğu araştırma neticesinde edinmiş olduğumuz bilgilerdir. Hakim savcı maaşları mesleki tecrübe yılına ve dereceye göre değişiklik gösterdiğinden tam olarak bir miktar belirtmek mümkün değildir.
Sitemizde mevcut yargı birimlerinin bir başka çalışanları zabıt katibi maaşlarını incelemek için tıklayınız.
Bir yanıt bırakın