GÜMRÜK MUHAFAZA MEMURU MAAŞ

Gumruk-Muhafaza-Memuru-maaslari
Gumruk-Muhafaza-Memuru-maaslari

Gümrük muhafaza memurları Ticaret Bakanlığına bağlı olarak çalışmaktadırlar. Ülkemizde olduğu gibi bir çok ülkede; sınır kapılarında, havaalanlarında ya da limanlarda gümrük muhafaza memurlarına rastlamak mümkündür. Bu nedenle çoğu kez gümrük muhafaza memuru maaş konusu merak edilmektedir. Peki ülkeye giriş çıkışlarda yapılan denetimlerde oldukça aktif görevli olan gümrük muhafaza memurları ne iş yapar; gümrük muhafaza memur maaş, sözleşmeli gümrük muhafaza memuru maaşları ve gümrük muhafaza memuru alımı konularında yazımızda detaylı bilgilere ulaşabileceksiniz.

Gümrük Muhafaza Memuru Ne İş Yapar

Gümrük muhafaza memuru ne iş yapar sorusu bir çok insanın merak konusu olmuştur. Ülke sınır kapılarında oldukça önemli görevlere sahip olan gümrük muhafaza memurları özetle;

  • Sınır kapılarında meydana gelebilecek olan kaçakçılık olaylarını önlemek ve bu konularda gerekli önlemleri almak
  • Ülke giriş çıkışlarında yasak olan mal ve eşyaları tespit ederek bunların ülkeye girişe engel olmak
  • Gerektiğinde kolluk kuvvetleri ve istihbarat görevlileri ile sınır güvenliği açısından birlikte çalışmak
  • Yolcu eşyaları başta olmak üzere ülkeye giriş çıkış yapan araçları denetlemek
  • Havaalanı, liman veya karayolu ülkeye girişlerde meydana gelebilecek olan diğer suç teşkil eden durumları yetkili makamlara bildirerek gerekli yasal işlemlerin yapılmasını sağlamak

Görüldüğü üzere gümrük muhafaza memuru ne iş yapar sorusuna verilecek cevap oldukça uzun olabilmektedir. Gümrük muhafaza memurlarının görevleri oldukça fazla olduğundan yoğun bir iş temposu altında çalışmaktadırlar. Bu nedenle gümrük muhafaza memuru maaşı da bu mesleğe adım atmak isteyen kişilerce daha çok merak edilmektedir.

İlginizi Çekebilir  Zabıt katibi maaşı

Gümrük Muhafaza Memuru Nasıl Olunur

Gümrük muhafaza memuru olabilmek için öncelikle üniversitelerin lisans düzeyinde eğitim veren; iktisat, işletme, kamu yönetimi, gümrük işletme ya da hukuk fakültesi gibi bölümlerden mezun olmak gereklidir. Gümrük muhafaza memuru nasıl olunur sorusunun cevabı olarak ilgili kişilerde başkaca fiziki şartlar da aranmaktadır. Örneğin; erkek adaylarda 1,72 bayan adaylarda 1,65 gibi boy şartı aranmaktadır. Ayrıca bu mesleği yapmalarında fiziksel bir engellerinin bulunması gerekmektedir. Gümrük muhafaza memuru nasıl olunur sorusunun en önemli cevabı ise; 657 sayılı devlet memurları kanunun 48. Maddesinde belirtilen diğer şartlarında bulunması gerekmektedir.

Gümrük Muhafaza Memuru Alımı

Gümrük muhafaza memuru alımı genel olarak KPSS ile yapılmaktadır. Ayrıca başvurularda gerekli fiziki şartları sağlayıp sağlamadıklarının anlaşılması için bir takım mülakatlara da tabi tutulabilmektedirler. Gümrük muhafaza memuru alımı zaman zaman Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan duyurularda açıklanmaktadır. Ticaret Bakanlığı memur alımı duyurularına ulaşmak tıklayınız.

GÜMRÜK MUHAFAZA MEMURU MAAŞ

Gümrük muhafaza memuru maaş konusunu iki ayrı başlıkta incelemek yerinde olacaktır. Çünkü Ticaret Bakanlığına bağlı olarak çalışan gümrük muhafaza memurları kadrolu gümrük muhafaza memuru ve sözleşmeli gümrük muhafaza memuru olarak iki farklı kadro ile çalışmaktadırlar.

Kadrolu Gümrük Muhafaza Memuru Maaş

Diğer kamu kurumlarında da olduğu gibi kadrolu gümrük muhafaza memuru maaşları görevlinin kıdem yılı ve kadro derecesine değişiklik göstermektedir. Ülkemizde yeni göreve başlayan bir kadrolu gümrük muhafaza memuru maaşı yolluk ve mesai gibi ek gelirlerle birlikte yaklaşık olarak 6.500 TL olabilmektedir. Kadrolu gümrük muhafaza memuru maaşı kıdem derecesine göre 9.000 TL’ye kadar ulaşabilmektedir.

Sözleşmeli Gümrük Muhafaza Memuru Maaş

Sözleşmeli gümrük muhafaza memuru maaşları ile kadrolu gümrük muhafaza memurları maaşları arasında fazlaca bir fark bulunmamaktadır. Yeni göreve başlamış bir sözleşmeli gümrük muhafaza memuru yolluk veya mesai gibi ek gelirle ile birlikte 6.500 TL civarında maaş alırken artan kıdem veya derecesine göre bu sözleşmeli gümrük muhafaza memuru maaşı 7.000 TL ile 8.000 TL arasında olabilmektedir.

İlginizi Çekebilir  ÇEVİRMEN MAAŞI

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*