Gemi Adamı Maaşları

Gemi adamı maaşları genişleyen denizyolu taşımacılığı sonrası oldukça sık araştırma konusu olan mesleklerdendir. Daha çok dolar ve euro gibi yabancı para birimleri üzerinden maaş aldıkları bilinmektedir. Denizi seven veya yolculuk yapmayı tercih eden bir çok kişi gemi adamı olmak istemektedir. Bizde bu yazımızda gemi adamı maaşları 2022 yılında ne kadar olduğunu araştırdık. Ayrıca gemici maaşları ne kadar soruların yanıt aradık. Yine gemi adamı olmak için ne gerekir? Gemicilik kursu? Gemicilik nasıl bir iş? Konularında bilgi sahibi olmanız mümkündür. Gemi adamları oldukça farklı kategorilere ayrılmıştır. Vasıfsız gemi personeli maaşları, gemi garson maaşları, uzak yol gemici maaşları konularında bilgi sahibi olmanız mümkündür. Ancak gemi adamı maaşlarına detaylıca değinmeden önce; Gemi adamı nedir? Yada Gemi adamı nasıl olunur? Ve gemicilik kursları hakkında bilgi vermekte fayda vardır.

GEMİ ADAMI MAAŞLARI

Gemi Adamı Nedir?

Oldukça kapsamlı bir soru olan gemi adamı nedir? Sorusu gemide çalışan kaptan, tayfa, hizmetli veya aşçı tümü gemi adamı kapsamındadır. Bu nedenle gemi adamı tabiri oldukça geniştir. Gemilerde çalışan tüm personel gemi adamı olarak tabir edilmektedir. Ayrıca gemi adamı nedir sorusuna 854 Sayılı Deniz İş Kanunu çerçevesinde bir cevap vermek gerekirse;

“Herhangi bir iş sözleşmesi ile gemilerde çalışmakta olan tüm tayfa (kaptan, zabit, miço, usta demirci, silici, yağcı kamarot, aşçı gemi adamına tanınan her türlü hak ve yükümlülüklere sahiptir”

Yukarıda verilen bilgiler dikkate alındığında gemi adamı konusunda gemi adamı maaşları ya da gemici maaşları oldukça farklı olabilmektedir.

Gemi Adamı Nasıl Olunur?

Ayrıca gemi adamı olabilmek için öncelikle gerekli sağlık raporunun alınmasında fayda vardır. Çünkü gemi adamı olmaya elverişli olmayan kişilerin gemicilik kurslarına katılmalarının da bir anlamı yoktur. Bu sağlık raporları genellikle iki yıl geçeli olup, iki yıl sonunda yenilenmesi gerekmektedir. Gemi adamı olabilmek için gerekli sağlık şartlarını sağlayan kişiler akabinde gemi adamlığı kurslarına kayıt olmaları gerekmektedir. Söz konusu kurslardaki yoğun eğitim tamamlandıktan sonra kurslarda almış olduğu bilgileri test eden bir sınava tabi tutulmaktadırlar. Kurs sonunda yapılan sınavları başarı ile geçen kişiler gemi adamı olmaya hak kazanmış sayılırlar.

Gemi Adamı Olabilmek İçin Ne Gerekir?

Gemi adamı nasıl olunur? Sorusuna vermiş olduğumuz yanıtlardan da anlaşılacağı üzere öncelikle gemi adamı olabilmek için herhangi bir sağlık probleminin bulunmaması gerekmektedir. Daha doğrusu verilen sağlık raporunun gemi adamına engel teşkil etmemesi gerekmektedir. Ayrıca uyuşturucu veya uyarıca madde imal veya ticareti suçu başta olmak üzere. Diğer yüz kızartıcı suçlardan mahkum olmamak gemi adamı olabilmek için aranan şartlar arasındadır. Ayrıca yukarıda belirtilen kurslarda gerekli eğitimleri tamamlamak ve kurs sonrası yapılan sınavlarda başarılı olmak gerekmektedir.

Gemicilik Kursu

Gemi adamı sertifikası alabilmek için öncelikle gemicilik kurslarına  katılmak gerekmektedir. Ülkemizde özellikle liman şehirlerinde bir çok gemicilik kursları mevcuttur. Yapmış olduğumuz araştırma neticesinde gemicilik kursu fiyatları ortalama 2022 yılında 800 TL’dir. Ancak www.personelmaas.com takipçilerini gemicilik kursu konusunda uyarmak gereğini duyuyoruz. Çünkü art niyetli kişiler gemi adamı iş ilanları adı altında öncelikle kişilerde para talep etmektedir. Vermiş oldukları sertifikalar resmi olarak gemi adamı olmak için yeterli olmayabilmektedir. Bu nedenle gemicilik kursu bakımından dikkatli araştırma yapmak gerekmektedir.

GEMİ ADAMI MAAŞLARI

Gemicilik ve gemi adamlığı ve gemicilik kursu hakkında kısa da olsa bilgiler verdikten sonra gemi adamı maaşlarına değinelim. Bilindiği üzere gemilerde bir çok personel çalışmaktadır. Bunlardan en önemlisi gemi kaptanıdır. Gemi kaptanlığı ayrıca bir meslek kolu olarak kabul edildiğinden gemi adamı maaşlarından ayrı olarak “gemi kaptanı maaşları” başlıklı yazımızı incelemenizde fayda vardır. Bu yazımızda gemi adamı maaşları adı altında; Vasıfsız gemi personeli maaşları, gemi garson maaşları, uzak yol gemici maaşları hakkında bilgiler vereceğiz. Ayrıca gemi adamı iş ilanları hakkında sitemiz üzerinden bilgi sahibi olabilirsiniz.

Vasıfsız Gemi Personeli Maaşları

Gemi adamı maaşları denildiğinde genellikle vasıfsız gemi personeli maaşları akıllara gelmektedir. Bunun temel nedeni gemicilik anlamında ilk olarak işe başlayan kişiler genellikle vasıfsız gemi personeli olarak nitelendirilmektedir. Bu nedenle vasıfsız gemi personeli maaşları sıkça araştırma konusu olmaktadır. Yapmış olduğumuz araştırma neticesinde vasıfsız gemi personeli maaşları yaklaşık 1.000 Dolar civarındadır. Bu bilgiler ışığında Türk Parası ile vasıfsız gemi personeli maaşları 15.000.00TL ile 17.000.00TL arasında değişmektedir. Vasıfsız gemi personeli maaşları ilerleyen süre içerisinde iş konusunda gerekli tecrübe edilmesi ile daha da arttığı bilinmektedir.

Gemi Garson Maaşları

Gemi garson maaşları, vasıfsız gemi personeli maaşlarından sonra sıkça araştırma konusu olan diğer bir gemi adamı maaşlarındandır. Özellikle yolcu gemilerinde, şehirlerarası feribotlarda ve turizm şirketlerine ait gemilerde garsonlara ihtiyaç duyulmaktadır. Diğer gemi adamı maaşlarında olduğu gibi gemi garson maaşları da uzak yol veya yakın mesafe olarak değişmektedir. Bu bilgiler ışığında uzak yollarda çalışan gemi garson maaşları Türk Parası karşılığı olarak 15.000.00 TL ile 20.000.00 TL arasında değişmektedir. Ancak şehirlerarası veya yakın yol gemi garson maaşları 8.000.00 TL ile 12.000.00 TL arasındadır.

UZAKYOL GEMİCİ MAAŞLARI

Genellikle uluslararası yük ve yolcu taşımacılığı yapan gemici maaşları; Uzak yol gemici maaşları olarak adlandırılmaktadır. Gemi adamı maaşları genellikle uzak yol gemici maaşları kadro durumuna veya faaliyet gösterilen alana göre değişiklik göstermektedir. Buna bağlı olarak uzak yol gemici maaşları ortalama 1.200.00 Dolar yani 20.000.00 TL ile 25.000.00 TL arasında değiştiğini söylemek mümkündür. Uzak yol gemici maaşlarının şehirler arası veya yakın yol gemici maaşlarına kıyasen daha fazla olmasının nedeni genellikle uzun süre ülkemizden ve evlerinden ayrı kalmalarıdır.

Gemi Adamı Maaşları

Yukarıda gemi adamı maaşları konusunda vermiş olduğumuz bilgilerden de anlaşılacağı üzere; Uzak yol gemici maaşları, gibi mesafeye göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca gemi garson maaşları ve vasıfsız gemi personeli maaşları gibi kadro durumuna göre de gemi adamı maaşları değişiklik göstermektedir.

Gemi Adamı İş İlanları

Gemi adamı iş ilanları günümüzde sıkça rastladığımız ilanların başında gelmektedir. Yukarıda da belirtildiği gibi gemicilik oldukça zor bir meslektir. Buna bağlı olarak gemici maaşları da oldukça yüksektir. Ancak sitemizin yapmış olduğu gemici iş ilanları konusunda da art niyetli bir çok kişi bulunmaktadır. Bu nedenle dikkatli olunması gerekmektedir. Gemi adamı iş ilanları altında kurslara kayıt yaptırıp kurs parası almak amacıyla birçok ilan bulunmaktadır. Bu tür ilanların bir kısmı sadece gemicilik kurslarına kayıt yaptırma amacı gütmektedir. Bu nedenle öncelikle kurslarına kayıt yaptırma amacı güden iş ilanlarına itibar edilmemesi kişilerin faydasına olacaktır.

2022 Gemi Adamı Maaşları Ne Kadar?

2022 gemi adamı maaşları yukarıda da belirtildiği üzere uzak yol gemici maaşları, gemi garson maaşları veya vasıfsız gemi personeli maaşları konusunda bir ortalama yapmak gerekirse 2022 gemi adamı maaşı 15.000.00 TL civarındadır. Gemi adamlığı hakkında ve gemicilik hakkında yukarıda vermiş olduğumuz bilgilere ilave olarak gemi adamlığı oldukça zor bir meslektir. Özellikle günlerce, haftalarca hatta aylarca evlerinden uzak kalınmaktadır. Bu durumlar dikkate alınarak gemi adamı maaşları belirlenmiştir. Başkaca bir gemi adamı olarak nitelendirilen gemi kaptanı maaşları hakkında detaylı bilgi edinmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*