Drone Pilotu Maaşı

Drone Pilotu Maaşı
Drone Pilotu Maaşı

Drone pilotu maaşı gelişen teknolojinin paralelinde her geçen gün araştırma konusu olmaktadır. Sanayi, tarım, mühendislik veya medya sektöründe yoğun bir drone pilotu ihtiyacı vardır. Öncelikle belirtmekte fayda vardır ki drone kullanımı oldukça dikkat ve özen gerektirmektedir. Bu nedenle drone ehliyetine sahip kişiler drone kullanımında yetkilidirler. Bu nedenle drone pilotu maaşı da zaman zaman oldukça fazla olabilmektedir. Bizde bu yazımızda drone pilotu maaşı ile birlikte, drone pilotluğu anlamında bir çok konuyu araştırıp sizlere bilgiler sunduk. Ancak Drone pilotu ne demek Drone pilotu mesleği nedir? Drone pilotluğu nasıl alınır? Drone pilotu nasıl olunur, drone ehliyeti nasıl alınır? Gibi sorulara yanıtlar verdik. Ve Drone pilotu maaşı ve drone pilotları ne kadar maaş alır konuları hakkında bilgi verdikten sonra yazımız sonunda drone pilotu iş ilanlarına ulaşmanız mümkündür.

Drone Pilotu Maaşı

Drone Pilotu Ne Demek?

Dünya genelinde ilk olarak savunma sanayinde uygulamaya başlamıştır. Ancak günümüzde her alana yayılmıştır. Bu nedenle drone pilotu ne demek? sorusunun daha anlaşılabilirliği açısından ilk olarak dronenin kelime anlamına değinmek gerekmektedir. İngilizceden dilimize geçen drone kelime anlamı; “uçan göz” olarak bilinmektedir. Bu bilgiler ışığında drone pilotu ne demek? sorusuna da bu amaçla yapılmış teknolojik ve mekanik aletleri yönetme ve konumlandırmada yetkili kişiler olarak tanımlamak mümkündür.

Drone Ehliyeti Nasıl Alınır?

Drone ehliyeti nasıl alınır sorusuna detaylı olarak cevap vermeden önce; İster ticari amaçla olsun, isterse kişisel kullanım için olsun drone kullanımı ve drone uçurulabilmesi için drone ehliyetine sahip olmak gerektiğini hatırlatmakta fayda vardır. Bu nedenle drone ehliyeti olmaksızın drone kullanılması halinde cezai yaptırımlarla karşılaşmak olası bir durumdur. Ayrıca gerekli pratik ve teorik eğitimleri almadan drone kullanmak. Kişilerin yaralanmasına yol açabileceği gibi maddi kayıplara da neden olan sonuçlarla karşılaşılması mümkündür. Bu durumlar dikkate alındığında drone pilotu maaşı kadar, drone ehliyeti nasıl alınır? konusu da önem arz etmektedir.

Aşağıda drone ehliyeti zorunlu mu? sorusuna vermiş olduğumuz kısa cevap ile birlikte drone ehliyeti nasıl alınır sorusuna cevap verelim. Günümüzde drone ehliyeti ve drone sertifikası alabileceğimiz bir çok özel kuruluş mevcuttur. Öncelikle drone ehliyeti alabilmek için bu kurumlardan herhangi birisine kayıt olmak gerekmektedir. Bu eğitimler dronenin ağırlığı veya büyüklüğüne hatta amacına göre de değişiklik göstermektedir. Bu drone sertifikaları veya drone ehliyetinin kapsamına göre drone pilotu maaşı da farklılık göstermektedir.

  1. İHA (0); 12 saat süresince eğitimler tamamlanmalıdır ve en az 12 yaş üzerinde olunmalıdır.
  2. İHA (1); 36 saatlik eğitimler tamamlanmalı ve en az 15 yaşında olunması gerekmektedir.
  3. İHA (2); 90 saatlik eğitimler tamamlanmalı ve en az 18 yaşında olmak gerekmektedir.
  4. İHA (3); 150 saatlik eğitimler tamamlanması ve en az 18 yaşında olmak gerekmektedir.

Yukarıda yaş kriterlerine göre; İHA (0), İHA (1), İHA (2) ve İHA (3) sertifikalarından herhangi birisini alan kişiler ayrıca sivil havacılık genel müdürlüğüne başvuru yaparak drone ehliyetini onaylatmak zorundadırlar.

Drone Pilotu Nasıl Olunur?

Öncelikle hobi olarak drone kullanmaya başlayan kişiler daha sonra drone pilotu nasıl olunur konularında da araştırma yapmaya başlamaktadırlar. Yukarıda drone ehliyeti nasıl alınır başlığında da belirttiğimiz gibi bir takım teorik ve pratik eğitimlerin tamamlanmasından sonra drone pilotu olmak mümkündür.

Drone Ehliyeti Zorunlu Mu?

Yukarıda drone ehliyeti nasıl alınır? Başlığında da belirttiğimiz gibi drone kullanmak veya drone uçurmak dikkat ve özen gerektirdiği kadar drone pilotuna da bir takım sorumluluklar yüklemektedir. Bu nedenle drone ehliyeti zorunlu mu sorusuna zorunlu olduğu şeklinde cevap verilmektedir. Daha önce de belirttiğimiz gibi herhangi bir cezai müeyyidelerle ya da drone uçurulması sırasında istenmeyen sonuçlarla karşılaşmamak adına gerekli eğitimleri diğer bir ifade ile drone ehliyeti ve drone sertifikası almadan drone kullanılması ve drone uçurulması bir çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yasaktır.

Drone Ehliyeti Yaşı

Bir çok kişi drone pilotu maaşı kadar drone ehliyeti yaşı konusunda da araştırma yapmaktadır. Daha önce de belirtildiği gibi drone uçurmak dikkat, özen ve bilgi ile tecrübe gerektirmektedir. Bu niteliklere yeteri kadar sahip olmayan kişiler drone ehliyeti almaya hak kazanamamaktadırlar. Bunların yanında drone ehliyeti alabilmek için drone ehliyeti yaşı belirlenmiştir. Buna göre drone ehliyeti yaşı en az 12 olarak tespit edilmiştir. Bu yaştan küçük olanlar drone ehliyeti almaları mümkün değildir.

Drone Uçurma Cezası

Sertifika (drone sertifikası) veya drone ehliyeti olmaksızın drone uçurma cezası idari para cezası nitelindedir. Elbette ki bu cezaların belirlenmesinde TCK’da yaptırım altına alınmış diğer suçların gerçekleşmesi mümkün olabilmektedir. Örneğin mala zarar verme veya taksirle yaralama suçları bunlara örnek olarak gösterilebilir. Bu şekilde drone ehliyeti yaşı dışında ve drone ehliyeti olmaksızın benzer vakalara sebebiyet verenler ayrıca TCK’da belirtilen suçlardan dolayı da yargılanmaları mümkündür. 2023 yılı itibariyle drone uçurma cezası 9.200.00 TL olarak belirlenmiştir.

Drone ve İHA Farkı?

Her ne kadar kullanım amaçları ve kullanım teknikleri benzerlik göstermekte ise de; drone pilotu maaşı, drone ehliyeti nasıl alınır, drone uçurma cezası, drone ehliyeti yaşı ve drone ehliyeti zorunlu mu soruları kadar drone ve İHA farkı da merak edilen konuların başında gelmektedir. İnsansız hava aracı (İHA) daha çok güvenlik ve savunma ya da bu amaçla keşif için bu konuda yetkili ve görevli kamu kuruluşlarınca kullanılmaktadır. Ancak droneler daha çok medya ve hobi amaçlı kullanılmaktadır. Ayrıca İHA’lar uçuş menzili bakımından dronelere göre oldukça üstün bir yapıdadır. Örneğin droneler uçuş mesafesi 1 km ile 5 km arasındadır. Ancak İHA’lar binlerce kilometreden kontrol edilebilir. Buna bağlı olarak drone ve İHA farkı olarak en önemli durum uçuş süreleridir. İHA’lar saatlerce hatta günlerce uçabilmelerine karşın, dronelerin uçuş süresi daha kısadır. (5 dk – 30 dk)

Drone Pilotu Maaşı 2023

Bir çok meslek kolunda olduğu gibi drone pilotu maaşları da 2023 yılında oldukça değişmiştir. Özellikle içinde bulunduğumuz 2023 yılında drone pilotu maaşlarının 30.000.00 TL ile 40.000.00 TL’ye kadar ulaştığını söylemek mümkündür.

Drone Pilotu İş İmkanı

Teknolojinin gelişmesi ile her geçen gün farklı meslek grupları da kendisini göstermektedir. Bunlardan birisi de drone pilotluğudur. Günümüzde kulanım alanları dikkate alındığında bir çok alanda drone pilotu iş imkanı bulunmaktadır. Bunların başında medya sektörü, tarım sektörü veya inşaat sektörü gelmektedir.

Drone Operatörü Maaşı

Bir çok meslek kolunda olduğu gibi drone pilotluğunda da zaman zaman drone pilotluğu yerine drone operatörü terimi kullanılmaktadır. Bu nedenle drone pilotu maaşı ile birlikte drone operatörü maaşı hakkında da bilgi vermek gerekmektedir. Yukarıda drone ehliyeti nasıl alınır, drone pilotu maaşı, drone uçurma cezası, drone ehliyeti yaşı ve drone ehliyeti zorunlu mu başlıklarında belirtmiş olduğumuz tüm bilgiler aynı zamanda drone operatörü maaşı için de geçerlidir.

Drone Pilotu Maaşı

Günümüzde hemen hemen her gün dronelere rastlamak mümkündür. Her ne kadar kullanımı ve operatörlüğü kolay gibi görünse de drone operatörlerinin de kendine has zorlukları vardır. Ayrıcı teknik durumlarda da tecrübe gerektiren bir meslektir. Bu nedenle drone pilotu maaşı da bu kriterler göz önüne alınarak değişiklik göstermektedir. Ülkemizde bir çok meslek dalında olduğu gibi drone pilotluğu da kamu kurumları ve özel sektör olarak iki farklı maaş uygulaması yapılmaktadır. Bu nedenle drone pilotu maaşını kamu kurumlarında drone pilotu maaşı ve özel sektör drone operatörü maaşı olarak belirtmekte fayda vardır.

Yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde kamu kurumlarında çalışan; drone pilotu maaşları son yapılan zamlarla beraber ortalama 20.000.00 TL ile 30.000.00 TL arasında değişmektedir. Özel sektörlerde ise bu miktarın daha düşük olduğunu söylemek mümkündür. Yine Özel sektör drone pilotu maaşı ise en az asgari ücret (10.250.00 TL) olmaktadır. Özel sektör drone pilotu maaşı iş alanını göre ve çalışma yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Özel sektörde ortalama drone operatörü maaşı veya drone pilotu maaşı 15.000.00 TL civarındadır.

2 yorum

  1. drone pilotu maaşı günümüzde az olsa da bence ilerleyen yıllarda zorunlu olması ve teftişlerin yoğunlaşacak olması nedeniyle drone pilotu maaşlarında bir artış olacağını düşünmekteyim.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*