Diş Protez Teknisyeni Maaşları

dis-protez-doktoru-maaslari
dis-protez-doktoru-maaslari

Sağlık sektörü birçok alt daldan oluşmaktadır. Bu yazımızda diş hekimi alanı ile alaka olan diş protez teknisyeni maaşlarını inceleyeceğiz. Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesi gerekir. Bu sebeple insanların merak ettiği Diş protezi teknisyeni maaşları, çalışma şartları, taban puanları ;

dis-protez-teknisyeni-maaslari

Nasıl Diş Protez Teknisyeni Olunur?

Sağlık teknikerliği birçok gencin tercih etmek istediği mesleklerdendir. Ülkemizde son zamanlarda eğitim alanında yapılan değişiklikler sağlık sektörü için büyük önem taşımaktadır. Özellikle sağlık meslek liseleri ve sağlık meslek yüksekokulu artışları sağlık sektörü meslekleri için adeta şahlanma olmuştur. Peki Diş Protez Teknisyeni nasıl olunur?

Yazımıza başlarken hem Özel hem Devlet Hastanelerinde iş bulabilecekleri den bahsetmiştik. Fakat öncelikle eğitimini tamamlaması gerekir. 

  1. Öncelikle bir sağlık meslek lisesi bölümlerinden “diş protez” bölümünü tamamlaması gerekir. Mezun olduğunda “diş teknisyeni” olarak görev yapmaya başlar.
  2. Sağlık Meslek bölümünden diş teknisyeni olarak mezun olan aday üniversite sınavına girerek 2 yıllık bölümler arasından “diş protez teknolojisi” ön lisans programına dahil olmalıdır. Başarılı olan aday “diş protez teknikeri” olarak mezun olur.
  3. Herhangi bir liseden mezun olup ÖSYM sınavının ilgili bölümünde başarılı olan öğrenciler de “diş protez teknoloji” ön lisans programını katılım sağlar.

Diş Protez Teknisyeni Ne İş Yapar?

Öncelikle Diş protezi nedir? sorusunun cevabına yanıt arayalım. Diş protezi tedavi edilemeyecek dereceye gelen dişlere uygulanır.

İki tür protez bulunmaktadır;

Sabit protez – bu protezler dişe sabitlenir kişi kendi isteği ile çıkarıp takamaz. Diş dolgusu, porselen diş bunlara örnekdir.

Hareketli protez – ise kullanan kişi tarafından kolayca çıkarılıp takılabilmektedir. Fakat bu protez türünün hergün bakımı yapılması gerekir. 

dis-protez-teknisyeni-maaslari

Sağlık Meslek lisesi mezunu Diş protezi teknisyeni olarak işe başladıktan sonra, diş hekiminin kendisine verdiği görevleri yerine getirir. Görevleri şunlardır;

  1. Diş hekiminin aldığı ağız kalıbını alçı ve su karışımı dökerek alçı model elde eder.
  2. Kırılan protezleri tamir eder.
  3. Protez cilası yapar.
  4. Kron köprü yapar
  5. Kullanılan aletlerin bakımını yapar.

Bu mesleği yapacak adaylarda bulunması gereken meslek gereksinimleri şunlardır;

El becerisine sahip olmak,

renklerin ayırımını sağlamak

kimyasal maddelere alerjisi olmamak. 

Çalışma Ortamı ve Koşulları

Diş protezi teknisyenleri genellikle laboratuvar ortamında çalışmaktadır. Yapılacak işlere göre ortam ve koşullarda değişmektedir. Örneğin metal döküm vb. işleri yapılacak ise çalışılan ortam gürültülü ve tozlu olacaktır. Fakat Porselen yada Akrilik ile alakalı bir işlem yapılacak ise çalışma ortamı gürültüsüz ve hijyenik olması gerekir. Laboratuvar teknolojisi bu aşamada önemlidir. 

dis-protez-teknisyeni-maaslari

Diş Protez Teknisyeni Maaşları 

Kamu kurumlarında çalışan teknisyen memurları için 5500 TL – 7980 TL aralığındadır. Bu miktar kademesine ve çalıştığı süreye göre değişiklik gösterebilmektedir. Fakat bu miktarlara döner sermaye, aile yardımı, çocuk yardımı gibi devlet destekleri eklendiği zaman ortalama 5.500 – 8.000 TL’yi bulmaktadır. 

Özel sektör de işe başlayan yeni mezunlar asgari ücret ile başlar Fakat Özel firmalarda alacakları maaş deneyim, çalışma süresi, başarılar gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Yani ortalama maaşları 5500 TL – 9.000 TL arasında değişebilmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*