Çevirmen maaşı günümüzde uluslararası ilişkilerin oldukça artmış olması nedeniyle sık sık araştırma konusu olmaya başlamıştır. Dünya genelinde insan ilişkileri global boyutlara varmış olması nedeniyle günlük hayatımızda zaman zaman çevirmenlerin bilgilerine başvurulması zorunlu hale gelmiştir. Bu zorunluluk karşısında çevirmen maaşı ne kadar? Çevirmen nedir? Çevirmen ne iş yapar? Nasıl çevirmen olunur gibi sorular araştırma konusu olmaktadır.
Çevirmen Nedir
Başka bir dilde yazılmış kitap; makale, sözleşme, ticari anlaşma gibi belgeleri ihtiyaç duyulan başka bir dile çevirme işlemini gerçekleştiren kişilere çevirmen denir. Şeklinde çevirmen nedir sorusunun cevabını vermek mümkündür. Çevirmen sadece yazılı belgeleri başka bir dile çevirme işlemi yapmamaktadır. Ayrıca film, dizi, söyleşi gibi sesli veriler üzerinde de çevirme işlemi yapmaktadır.
Çevirmen Ne İş Yapar
Çevirmen ne iş yapar? sorusunun cevabı genel olarak; bir dilde yazılmış her türlü belgeyi veya söyleşiyi başka bir dile çevirme işlemini yapar. Ancak bu çevirme işlemi sırasında çevirmenlerin uymak zorunda olduğu bir takım kurallar vardır. Bu kurallar özetle;
- Çevirmenler; çeviri yapılacak belgelerdeki anlam bütünlüğünü bozmamaya dikkat ederler
- Çeviri sırasında her iki dil için öngörülmüş dil bilgisi kurallarına dikkat etmek
- Noktalama ve imla kurallarına dikkat etmek
- Çevirisi yapılan belgelere kendi yorumunu katmamak
- Birebir anlam karşılığı olmayan kelimelerde en doğru olan kelimeyi çevirmenlerin görevidir
Nasıl Çevirmen Olunur
Nasıl çevirmen olunur? sorusunun cevabını maalesef ki; “yabancı dil bilmek” olarak vermek mümkün değildir. Çünkü bir yabancı dilin bilinmesi çevirmenlik yapmak için yeterli bir durum değildir. Ayrıca; çevirmenlik yapılacak yabancı dilin dil bilgisi; imla kuralları veya noktalama işaretlerine de hakim olunması gerekmektedir. Ülkemizde birçok üniversitede Fransız Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı veya Alman Dili ve Edebiyatı gibi ya da başka yabancı dillerde öğrenci yetiştiren bölümler vardır. Bu ve benzeri bölümlerden mezun olarak çevirmen olma konusunda önemli bir adım atılmaktadır.
Çevirmen Maaşı
Çevirmen maaşı konusunda özel sektör ve kamu sektörü olarak bir ayrım yapmak daha doğru olacaktır. Kamu dairelerinde çevirmenler genel olarak tercüman kadrosu ile çalıştırılmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarında yeni göreve başlayan bir tercüman yaklaşık olarak 8.000 TL maaş almaktadır. Ancak bu kişinin kıdem ve derecesine göre değişiklik göstermektedir. Kamu kurumlarında en yüksek çevirmen maaşı yani tercüman maaşı ise 12.000 TL civarında olmaktadır.
Çevirmen maaşı için özel sektörlerde çalışan kişiler için tam olarak bir bilgi verilmesi mümkün değildir. Çünkü genel olarak çeviri yapılacak belgenin niteliği; uzunluğu veya kullanılan dil çevirmen maaşına etki etmektedir. Ülkemizde bir çok yerde çeviri veya tercümanlık bürosu bulunmaktadır. Bu tür bürolarda çalışanların çevirmen maaşları genel olarak 6.000 TL ile 10.000 TL arasında değişmektedir.
Bir yanıt bırakın