BÜYÜKELÇİ MAAŞLARI

Şüphesiz ki diplomat denildiği zaman bir çok kişinin aklına öncelikle büyükelçiler gelmektedir. Bu nedenle büyükelçi maaşları zaman zaman araştırma konusu da olmaktadır. İki ülke arasındaki ilişkilerin düzenlenmesinde büyükelçiler birinci derecede önem taşımaktadırlar. Ülkemizde olduğu gibi hemen hemen tüm dünya devletleri dış ilişkilerinde büyükelçilerden yararlanmaktadırlar. Görev tanımlarından da anlaşılacağı üzere büyükelçiler oldukça önemli bir yere sahiptirler. Bu nedenle büyükelçi olmak bir çok üniversite mezunu kişinin öncelikle kariyer isteklerindendir. Kariyer hayatına büyükelçi olarak devam etmek isteyen kişiler öncelikle; büyükelçi maaşları hakkında araştırma yapmaktadırlar. Ayrıca Büyükelçi maaşları hakkında bilgi vermeden önce kısa da olsa; Büyükelçi nasıl olunur ve Büyükelçinin görevleri hakkında bilgi vermek gerekmektedir.

BÜYÜKELÇİ MAAŞLARI

Büyükelçi Nasıl Olunur

Yapılan araştırmada büyükelçi maaşları kadar; büyükelçi nasıl olunur soruları merak edilmektedir. Öncelikle belirtmek gerekir ki büyükelçi olabilmek her üniversite mezunu kişinin hayali olsa da; oldukça zordur. Şöyle ki üniversitelerin öncelikle; hukuk, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi, iktisat veya siyasal bilgiler fakültelerinden mezun olmak gerekmektedir. Büyükelçiler atama yolu ile seçildiğinden herhangi bir sınava tabi tutulmamaktadırlar. Bu nedenle belirli kurumlarda özellikle dış işleri bakanlığında bürokrat olarak uzun zaman görev yapmış kişiler büyükelçi olarak atanmaları mümkün olabilmektedir. Ayrıca Cumhurbaşkanlığınca yapılan atamalarda genellikle yabancı dil bilgisi ön plana çıkmaktadır. Büyükelçilikte buna benzer bir çok kritere göre belirlenmesi; büyükelçi maaşlarına da etki etmektedir.

Büyükelçinin Görevleri

Büyükelçinin görevlerini en kısa şekilde özetlemek gerekirse; yabancı ülkelerde bağlı bulundukları ülkeyi temsil etmektedir, denilmesi mümkündür. Bağlı bulundukları ülkeyi temsil etme görevleri haricinde;

  • Görevli oldukları ülkede; Kendi vatandaşlarının her türlü haklarını korumakla görevlidirler.
  • Yabancı ülkelerde, kendi ülkelerinin çıkarlarını korumakla görevli kişilerdir.
  • Her iki ülke arasındaki ilişkilerin düzenlenmesinde görevlidirler.
  • Kendi ülke vatandaşlarının görev yaptıkları ülkelerdeki resmi işlemlerini yürütmekle görevlidirler.

Yukarıda da görüldüğü gibi büyükelçinin görevleri oldukça çeşitlilik göstermektedir. Herhangi bir ülke de büyükelçi görevlendirilmesindeki öncelikle amaç vatandaşların her türlü işlemlerinin yabancı ülkelerde de görülmesini sağlamaktır. İş yoğunluğu ve görevleri dikkate alınarak büyükelçi maaşları belirlenmektedir.  

BÜYÜKELÇİ MAAŞLARI

Büyükelçinin görevleri ve büyükelçi nasıl olunur sorularına yukarıda verilen cevaplardan da anlaşılacağı üzere; Büyükelçi olabilmek sanıldığı kadar kolay değildir. Ayrıca büyükelçinin görevleri dikkate alınarak; büyükelçi maaşları belirlenmektedir. Ancak büyükelçi maaşları hakkında genel geçerli bir miktar belirtmek oldukça zordur. Genellikle bulundukları ülke para birimi ve daha çok dolar kuru üzerinden maaş aldıkları bilinmektedir. Yapmış olduğumuz araştırma neticesinde en düşük büyükelçi maaşı 5.000.00 Dolar iken bu miktar 15.000.00 Dolara kadar çıkabilmektedir. Görüldüğü üzere büyükelçi maaşları ülkemiz para birimi ile kıyaslandığında günümüz koşullarında oldukça yüksek meblağlara ulaşabilmektedir.

Büyükelçiler gibi ülkemizi dış ülkelerde temsil ile görevli olan diğer meslek kollarından diplomat ve konsolos maaşları hakkında bilgi edinmek için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

KONSOLOS MAAŞLARI

DİPLOMAT MAAŞLARI

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*