Aşçı Maaşları

asci-maaslari
asci-maaslari

Aşçılık tam olarak hangi tarihlerde ortaya çıktığı bilinmemektedir. Fakat bazı arkeolojik bulgular sayesinde birkaç fikir edinmek mümkün. Örneğin arkeolojik kazılarda bulunan ilkel tabak, çanak, çömlek gibi gereçler bu mesleğin köklü bir geçmişi olduğunun kanıtıdır. Ateş bulunmadan önce ilkel insanlar yiyecekleri çiğ olarak tüketmiştir. Bundan 1.4 milyon yıl önce Afrika da ateş bilinçli ve kontrollü olarak kullanılmaya başlandı. Bu makalemizde Aşçı maaşları, çalışma şartları, mesleki şartlar gibi konulara değineceğiz.

AŞÇI NEDİR

Kelime anlamı olarak mutfak araç ve gereçlerini kullanarak yiyecekleri sunum haline getiren kişilere denir. Besinleri farklı işlemlerden geçirerek yenilecek hale getirir. Mutfakta genel geçer bazı işlemler vardır. Örneğin pişirme, salamura, terbiye gibi. Mutfak meslekleri içerisinde birçok bölümü ve tekniği bulundurmaktadır. Garson, komi, işletmeci, pastacı, aşçı yardımcısı gibi farklı görevler bulunmaktadır.

NASIL AŞÇI OLUNUR

Aşçılık bir meslekten ziyade sanat olarak tanımlanmaktadır. Ve bir sanatın olmazsa olması usta-çırak ilişkisidir. Mutfakta geçerli olan bu usta-çırak ilişkisi sayesinde herhangi bir okul mezunu olmadan mesleğe giriş sağlanabilmektedir. Özellikle uzun yıllar tecrübeli olan aşçıların birçoğu mesleğe çıraklıktan başlamıştır. 

BİR AŞÇIDA OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLER

  • Bir aşçı sorumluluk sahibi olmalıdır. Verilen görevi en iyi şekilde yerine getirmeli ve hatalı olduğunda hatasını kabullenip kendini geliştirmelidir.
  • İnovatif ve öğrenmeye açık olmalıdır. Dünya üzerinde milyonlarca besin bulunmaktadır. Bu yüzden İyi bir aşçı yeniliklere açık olmalıdır.
  • İyi bir aşçı hızlı ve sistematik çalışmayı prensip haline getirmelidir.
  • Sunum yaparken tabağın estetiği ve düzeni çok önemlidir. Bir aşçı görüntüye önem vermelidir.
  • Ve en önemlisi hijyen ve temizliktir.

İŞ İMKANLARI

Aşçılar yemek sektöründe birçok alanda istihdam edebilmektedir. Örneğin; otel, restoran, büfe, yemekhane vs. Fakat kendi işletmenizi açmanızda hiçbir engel bulunmamaktadır. Bir çok aşçı uzun yıllar mesleki tecrübe kazandıktan sonra kendi işletmesini kurmuştur.

AŞÇI MAAŞLARI

Aşçılar en çok özel sektörde istihdam etmektedir. Fakat adaylar dilerse bazı kamu kurumlarında da iş bulabilmektedir. Kamu kurumlarında çalışacak aşçılar Askeriye, Adliye, Belediye, Cezaevi, Danıştay, EGM, İŞKUR, MSB, MEB, Meclis, Orduevi, THY, BTA gibi kurumlarda istihdam edebilmektedir. 

Kamu kurumlarında çalışacak aşçı maaşları ise şöyledir; En az 5500 TL en çok 10000 TL . Bu maaşlar döner sermaye, çocuk yardımı, ikramiye gibi imkanlar ile yükselebilmektedir.

Özel sektörde çalışacak aşçı maaşları ise şöyledir; En az 5500 TL en çok 10.000 TL dir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*