Arkeolog Maaşları

Arkeolog Maaş
Arkeolog Maaş

Arkeolog maaşları hakkında detaylı bilgi vermeden önce öncelikle arkeologlar hakkında kısaca bilgi verelim. Arkeolog; arkeoloji bilimini meslek haline getirmiş bu konuda gerekli eğitimleri tamamlamış uzman kişilerdir. Arkeoloji ise; geçmiş dönemlerde yaşayan insanlara ait hertürlü kalıntılara ulaşarak bu kişilerin yaşam tarzları veya kültürel özellikleri hakkında bilgi toplamak ve bu konuda yorum yapılmasıdır.

Görüldüğü üzere arkeoloji tarihi kalıntılara ulaşma anlamında önemli bir meslek dalıdır. En kısa ve basit tanımı ile “kazı bilimi” demek mümkündür. Arkeoloji bilimi ve arkeologlar topluma insanların geçmişi hakkında da önemli bilgiler vermektedir. Bu sebeple arkeolog maaşları günümüzde sık sık merak konusu olmaktadır. Yazımızda arkeolog maaşları, arkeologlar ne iş yapar, nasıl arkeolog olunur sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.

Arkeolog Maaş

Arkeologlar Ne İş Yapar

Arkeologlar insanlığa ışık tutan kültürel mirasların gün yüzüne çıkarılmasında önemli bir role sahiptirler. Arkeoloji biliminin tarihi yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Ancak günümüzde arkeoloji biliminin önemi her geçen gün artmaktadır. Buna paralel olarak arkeologlar ne iş yapar sorusu zaman zaman merak konusu olmuştur.

Arkeologlar ne iş yapar sorunun cevabını arkeoloji bilim dalında aramak daha doğru olacaktır. Arkeoloji; tarih, coğrafya ve antropoloji bilim dalları ile yakın ilişki içindedir. Arkeoloji kazı bilimi olarak tanımlanmış olmasının yanında; arkeologların görevi sadece kazıdan ibaret değildir. Özverili ve oldukça yoğun çalışmalar sonucu gün yüzüne çıkarılan insanlığa ait geçmişte kullanılan her türlü araç gereç üzerinde incelemeler yapmak da arkeologların görevleri arasındadır.

Arkeologların; insanlığa ait bu eserlerin korunması, müzelere kazandırılması veya bu konularda gerekli önlemlerin alınması gibi görevleri de vardır. Ayrıca tarihi niteliği olan yapıların bakım, onarım veya restorasyon işlemlerinde de görev almaktadırlar. Ülkemizde genel olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde çalışma imkanları vardır. Bağlı bulundukları bakanlık bünyesinde “görevde yükselme sınavları” ile çeşitli şehirlerde bulunan müze müdürlüklerinde görev almaları da mümkündür. Arkeolog ne iş yapar veya arkeologun görevleri sorusuna bu şekilde yanıt vermek mümkündür.

Nasıl Arkeolog Olunur

Üniversitelerin Fen Edebiyat Fakültesi arkeoloji bölümünden mezun olunması durumunda arkeolog ünvanı alınabilmektedir. Ülkemizde birçok üniversitede arkeoloji bölümü bulunmakta ve bu alanda eğitim öğretim yapmaktadır. Arkeoloji alanına ilgisi olan veya arkeolog olmak isteyen kişiler bu bölümleri tercih ederek arkeolog olma yolunda ilk adımlarını atabilirler. Nasıl arkeolog olunur sorusuna bu şekilde cevap verilebilir. Arkeolog ne iş yapar, arkeologun görevleri ve nasıl arkeolog olunur sorularının cevabından sonra; son olarak arkeolog maaşları hakkında da bilgi verelim.

Arkeolog Maaş

Arkeolog maaşları belirlenmesinde kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde bulunan “kültür hizmetleri sınıfı” kadroları dikkate alınmaktadır. Kamu kuruluşlarında arkeolog ünvanı ile yeni göreve başlayan kişiler genel olarak arkeolog maaşı 6.500 TL’dir. Bu tutar kıdem yılı ve derecelere göre 7.500 – 8.000 TL’ye kadar yükselen arkeolog maaşları vardır. İş alanı itibariyle özel sektörde fazla çalışma imkanları bulunmayan arkeologlar maden arama şirketleri veya inşaat alanında faaliyet gösteren şirketlerde saha arkeloğu olarak çalışma imkanları bulunmaktadır. Arkeolog maaşları özel sektörde kamu sektörüne nazaran daha azdır. Özel sektör arkeolog maaşları ortalama 5.500 TL  – 7.000 TL arasında olabilmektedir.

1 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*