
Akademisyen maaşları üniversitelerin herhangi bir lisans düzeyinde mezun olan bir çok kişinin araştırma konusu yaptığı mesleklerdendir. Akademisyen ya da araştırma görevlisi olmak bir çok üniversite mezunu kişiler tarafından arzulanmaktadır. Yurtdışı akademisyen maaşları, özel üniversite akademisyen maaşları ya da vakıf üniversitesi akademisyenlerin maaşları en sık araştırma konusu olan meslek kollarındandır. Akademisyenlerin almış oldukları maaş unvan ve derecelerine göre oldukça farklılık göstermektedir.
Ayrıca akademik personel maaşları görev yapılan üniversiteye göre de farklılık göstermektedir. Almış oldukları maaş bilgilerinden önce akademisyen nedir ve nasıl akademisyen olunur soruların kısaca cevap vermek daha yerinde olacaktır.

Akademisyen Nedir
Akademisyen nedir sorusuna en kısa olarak; üniversitelerde eğitim veren kişilerdir şeklinde cevap vermek mümkündür. Ancak akademisyen nasıl olunur sorusuna; akademisyen nedir sorusu kadar kısa cevap vermek mümkün değildir. Akademisyenler daha çok belirli bir konuda uzmanlaşmış ve bu uzmanlığı eğitim verebilecek düzeyde olan kişilerdir. Örnek olarak açıklamak gerekirse; Hukuk fakültelerinde kamu hukuku alanında uzmanlaşmış olmak ve gerekli diğer şartları saylamak akademisyen olabilmek için yeterlidir. Elbette ki bu konuda daha önce sınavlara girerek (ALES) gerekli eğitimleri almak gerekmektedir.
Akademisyen Nasıl Olunur
Ayrıca; Akademisyen maaşlarının kadar, akademisyen nasıl olunur sorusuna cevap aranmaktadır. Akademisyen olabilmek için öncelikle lisans düzeyinde (4 yıllık) üniversitelerin herhangi bir bölümünden mezun olmak gerekmektedir. Daha sonra ÖSYM’nin yapmış olduğu sınavlarda üniversitelere göre değişiklik gösteren belirli bir puan almak gerekmektedir. Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavından sonra 2 yıllık bir eğitimden sonra akademisyen olunabilmektedir.
Yurtdışında Akademisyen Maaşları
Yurtdışında akademisyen maaşlarıda görev yapılan üniversiteye göre ve kişinin unvanına göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle bu konuda tam ve net bir bilgi vermek mümkün değildir. Ancak konun bir örnekle açıklanmasında fayda vardır. Dünyanın önde gelen üniversitelerinden olan Oxford Üniversitesinde herhangi bir akademisyenin almış olduğu maaş TL karşılığı olarak 300.000.00 TL olabilmektedir.
Özel Üniversite Akademisyen Maaşları
Yukarıda da belirtildiği üzere akademisyenlerin maaşları konusunda genel geçerli bir miktar bulunmamaktadır. Ülkemizde faaliyet gösteren özel üniversitelerde akademisyen olarak görev yapan kişilerin maaşları 10.000.00 TL ile 80.000.00 TL arasında değişmektedir.
Vakıf Üniversiteleri Akademisyen Maaşları
Özel üniversiteler daha çok vakıf üniversitesi olarak anılmaktadır. Bu nedenle yukarıda belirtilen özel üniversite akademisyen maaşlarında belirtilen miktarlar vakıf üniversitesi akademisyen maaşlarında da içinde geçerlidir.
AKADEMİSYEN MAAŞLARI
Yukarıda da görüldüğü üzere akademisyen maaşları için tam ve genel bir miktar belirtmek mümkün değildir. Bu değişiklik kişinin uzmanlık alanı meslekteki kıdemi ya da üniversitelere göre değişiklik gösterebilmektedir. Örnek olarak açıklamak gerekirse araştırma görevlisi maaşları ortalama 10.000.00 TL’dir. Ancak 1. Dereceye sahip bir profesör maaşı ise 80.000.00 TL’yi bulabilmektedir. Ayrıca bu fark Doçent unvanına sahip akademisyenler içinde değişmektedir. Akademisyen ya da araştırma görevlisi maaşları konusunda üniversitelerin web sayfalarının ziyaret edilmesi ile daha net bilgi edinilmesi mümkündür.
Bir yanıt bırakın